30. kesäkuuta 2012

...mosaiikiksi asti

Ruoka on sellainen tienpiennar, jolta löytyy onnen sirpaleita niin paljon kuin ikinä jaksaa kerätä, niin paljon, että niistä voisi muodostaa kokonaisen aistien, muistojen ja tunteiden mosaiikin. Hyvä ruoka onkin sellaista, joka ei täytä sydäntä huonolla kolesterolilla, vaan nautinnolla. Onnen aiheita löytyy sekä valmiista aterioista että puhtaista, tuoreista raaka-aineista. Eikä ruokaa tarvitse päästä edes maistamaan, pelkästään sen haistaminen tai tekeminen on nautinto. Itse asiassa tämä onnen ruokamosaiikki on niin monipuolinen ja valtava, että on aivan mahdotonta luetella kaikkia niitä pienenpieniä sirusia, joista se rakentuu. Pakko on kuitenkin yrittää. Siispä:

Onnea on...
...sitkeäkuoriset, mutta sisältä pehmeät ciabatta-sämpylät.
...jääkylmä vesi hikiliikunnan jälkeen.
...italialainen jäätelö, esimerkiksi Ciaon hasselpähkinäjäätelö.
...uunilämpimät Ruispalat.
...rannalla kasvava villi ruohosipuli.
...New Yorkin ananas.
...uudet perunat, voi ja tilli.
...tumman suklaan tuoksu.
...isän paistamat muurinpohjaletut.
...mansikoiden perkaaminen.
...tuoreen pastan kultainen runsaus.
...yrttimaasta kohoava rosmariinin ja basilikan tuoksu.
...appelsiinin lohkojen raastaminen irti toisistaan omin sormin.
...nektariinin makeus ja kiinteys.
...isän tekemä perunamuussi.
...vielä hieman kohmeiset marjat rahkan seassa.
...kirsikankivien sylkeminen.
...vaniljajäätelön lempeä sävähdys omenapaistoksen lämmittämällä kielellä.
...lapsuudenihastuksen tarjoamat salmiakit (inhoan salmiakkia).
...jääsalaatin raikas rapeus.
...jauhohunnutus leivän päällä.
...savustetun kalan tuoksu.
...huolellisesti peratut, paistetut muikut.
...tuoreen parmesaanin raastaminen.
...lämmöstä ja tuoksuista täyttyvä ahdas keittiö mökillä.
...uusien perunoiden peseminen kalliorannalla.
...merisuolan hienontaminen sormien välissä.
...herkullisen taikinakuoren alla piilevä kirpeä omenatäyte.
...viinin siemailu ruoanlaiton aikana (en ole kokeillut, mutta näyttää niin hienolta).
...riisipuuro jouluna.
...vihreät marmeladikuulat.
...sitruunan tuoksu.
...kahvin tuoksu aamuisin.
...pakastimen täyttyminen marjoista.
...Donna Leonin kirjojen ruokakuvaukset.
...äidin tekemä, valkoviinillä maustettu risotto.
...konjakin kulunut kulta.
...kahden erivärisen taikinan sekoittuminen vähitellen toisiinsa vatkauksen takia.
...huhmareen käyttö.
...juhlissa tarjottu mustaherukanlehtimehu.
...perinteinen sitruunalimonaadi (ilman hiilihappoa).

Lisää on varmasti, mutta liikaa. Siksi jätän joitakin sirpaleita muidenkin löydettäväksi. Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti